Country linedance groep 

Tekst en foto's: Wilhelmien de Koning

20 jaar Eerdse Country Dancers in Eerde.

Het begin

Op de jaarvergadering van de Eerdse KBO trad in 2000 een Linedance-groep op uit Zijtaart.  Hun optreden werd met veel enthousiasme ontvangen, zozeer zelfs, dat de toenmalige voorzitter (Gerry van Houtum) mij vroeg of we dat in Eerde ook konden organiseren. Ik zei: ja dat zou wel kunnen, maar dan moet je wel een dansinstructeur hebben; je moet die dansen namelijk uitleggen. Nou, zei Gerry, da’s toch geen probleem, dat doe jij dan toch, jij danst toch zelf ook!

Of dat zelf dansen en deze dansen uitleggen, zomaar hetzelfde is?

Nou, daar moest ik wel even over nadenken, maar toen toch besloten om een proefles te geven. Ook om te peilen of er voldoende belangstelling in Eerde voor zou zijn. Dat hebben we geweten. We hadden het kleine zaaltje in Den Binnenhof gereserveerd, maar dat stond zo bomvol met enthousiaste starters, dat er niemand meer bij kon. Zo bomvol, dat je bij een verkeerde pas, of struikeling je niet om kon vallen, je werd altijd opgevangen door een mededanser.

De start

We begonnen met max. 25 deelnemers in de grote zaal van Den Binnenhof (wat maximaal mogelijk was i.v.m. de beschikbare ruimte). Er stonden zelfs een paar liefhebbers op de ‘wachtlijst’.

De lessen gingen het hele jaar door, met een vakantieonderbreking van juni t/m augustus . Er werd iedere donderdagochtend gedanst van 9.30 tot 11.30 uur met natuurlijk een koffie-/theepauze want er moet ook gebuurt kunnen worden. Er werd steeds met veel  enthousiasme gedanst en elke maand werd er een nieuwe dans ingestudeerd. Dat ging altijd op dezelfde manier, ik danste de nieuwe dans een of twee keer voor en vroeg dan: ‘wat vinden jullie er van?' Dan was de eerste reactie meestal: ‘die leren we nóóít’, véél te veel pasjes (soms wel 64!), of te veel draaiingen etc.

Maar meestal, na een uurtje pasjes tellen en ‘blokjes’ dansen eerst zonder, en daarna met muziek, ging het al best goed en waren ze enthousiast. Ik ook trouwens! Hadden sommige leden wat moeite met een speciale dans of om een bepaald ‘pasje’ onder de knie te krijgen dan kon je ook al om 9.00 uur komen om wat extra oefeningen te doen.

Er werd telkens ook een Cd’tje gebrand met alle muziek van de  dansen, zodat ze thuis  konden oefenen. In de loop van 20 jaar hebben we zo wel een tiental Cd’tjes gemaakt.

Anekdotes

Ook een leuke gebeurtenis was ons tienjarig bestaan in 2011. Ik wilde graag iets bijzonders doen voor de leden en had hun op het hart gedrukt die dag niet voor 9.30 uur aanwezig te zijn.  Toen heb ik –in overleg met Antoinette van de Laar- een ontbijt geregeld voor alle leden, met echt alles er op en er aan. Lekkere broodjes, beleg, eitjes, jus d'orange etc.  Ook had ik voor degene die 10 jaar bij de club waren bij de firma Wax-art speciale kaarsjes besteld met opdruk van ons club-logo en die werden natuurlijk die ochtend uitgedeeld. Zo werd het een hele leuke en gezellige morgen.

Een leuke anekdote is ook dat we een keertje een gastoptreden gegeven hebben in Den Bosch waarbij we natuurlijk op tijd aanwezig moesten zijn. Dat was moeilijk want je komt dan vele stoplichten tegen, je wilt toch bij elkaar blijven. Maar de laatste in de stoet had toch een keertje  rood, en de bon viel later in de bus, dat was natuurlijk balen!

Ook werd er 2 maal een optreden verzorgd voor de Kerstviering van de Eerdse KBO. Zo’n optreden is altijd moeilijk, je staat op een andere plaats, een andere muur en dan leek het net of het een nieuwe dans was.

Ook een mooie verrassing was een optreden op ons 40-jarig huwelijksfeest. Weken van te voren had de groep stiekem een nieuwe dans geleerd om mij te verrassen. Dat gebeurde bij een van hen thuis. Het optreden was in een feestzaal in Veghel en daar moest natuurlijk ook verzameld worden. Helaas was een van de dansers de weg kwijt geraakt en aan het ronddolen op de Amert. De rest stond in spanning te wachten of ze nog wel zou komen. Maar ja, natuurlijk allemaal goed gekomen en er werd een fantastisch optreden voor ons verzorgd !!

 

Dansen 

Zo hebben we  in de bijna 20 jaar wel zo’n 175 verschillende dansen geleerd. Ook werden er de eerste 8 jaren z.g. ‘paren dansen’ uitgevoerd, maar door gebrek aan mannelijke deelnemers zijn we daar uiteindelijk mee gestopt.  Van de 25 starters hielden we uiteindelijk een groepje van ca. 20 dansers over.

Film gemaakt door Anny de Goeij

Er vonden natuurlijk wel wat wisselingen plaats, maar het was een hechte groep en onze oudste deelnemer Tonny Verstraten heeft zelfs tot aan haar 87e jaar meegedanst en niet de minste. Ze kende alle dansen en het ging ook nooit snel genoeg. Ze vond het verschrikkelijk dat ze moest stoppen en had nog graag jaren doorgegaan!!

Het einde

Maar de  laatste jaren vielen er steeds meer deelnemers af en dat waren er meer dan dat er weer bij kwamen. Uiteindelijk bleven we met een groepje van 7 dansers over.  Toen kwam de Corona-crisis waardoor we noodgedwongen moesten stoppen. Het bleek namelijk dat we na de vakantie-stop van 2020 mogelijk nog met 1 of misschien zelfs 2 deelnemers minder zouden starten. Dat werd echt te weinig, dus zijn we niet meer opgestart en heb ik besloten om er helemaal mee te stoppen. Jammer maar het groepje werd echt te klein !   

We hebben het altijd heel leuk en gezellig gevonden. Iets wat weg is komt ook niet meer terug, en dat is jammer. 

Wilhelmien de Koning