Soos Paradise

Jongerensoos Paradise werd in 1972 opgericht en was een begrip in Eerde en omgeving. Tijdens de introductieavond op 20 februari van dat jaar werden 156 jongens en meisjes welkom geheten. Op zondag 5 maart 1972 gaven liefst 187 personen zich op als lid. Op deze dag werd ook de nieuwe naam van de soos bekend gemaakt. 'High en dry' maakte plaats voor: 'Paradise'. Het 100e lid werd ingeschreven op deze dag.

 

Animator

Grote animator destijds was de Theo Cortvriend, beheerder van gemeenschapshuis De Brink. Na de opening van gemeenschapshuis 'De Brink' werd al snel de conclusie getrokken dat er niets te doen was voor de kinderen in de leeftijd van 12-16 jaar. Frans Zegers en Eimbert van den Oetelaar waren de mensen van het eerste uur. Al meteen bij de start werden er tal van activiteiten ontwikkeld. Er kwam een ideeënbus zodat ieder lid zijn wensen kenbaar kon maken aan het bestuur. Er kwam een wekelijkse top 11 die werd samengesteld door de leden. Deze favoriete platen werden op zondagavond gedraaid. Het was in die tijd een groot succes. Begin april 1972 werd het 300e lid ingeschreven. Het ledenaantal steeg in enkele jaren gestaag naar 800. Er waren avonden bij waar maar liefst 500 discogangers zich vermaakten in ‘De Brink’. Iedere week werd er verslag gedaan in de weekbladen over de soos.

Zoals gezegd werden er diverse activiteiten georganiseerd. In het kader van het halfjarig bestaan werd aan de Drie Ghemalen uit Eerde en de bewoners van de Molenhof in Veghel een feest aangeboden. Burgemeester Van Weegen sprak namens het gemeentebestuur vol lof over het initiatief van de soos.

Een harde klap voor de soos was het overlijden van Theo Cortvriend op 8 november 1972. Hij overleed in het gemeenschapshuis. Hij wist sinds de opening van De Brink met veel enthousiasme en werklust diverse verenigingen en activiteiten in De Brink te inspireren. Hij was voor soos Paradise de man achter de schermen.

Theo Cortvriend, eerste beheerder van De Brink.

Foto's: Collectie Eimbert van den Oetelaar