Brasilando's

Foto's Collectie Archief Brasilando's 

Verhaal door Jurgen Landman en Elles Ploegmakers

Hoe het begon...

Tja, wanneer precies begonnen met het clubje? Ik weet wel dat het idee ontstond in 2005….Tijdens de carnavalsreceptie van Prins Jan de 5e , Prinses Jet , ik als adjudant en Vorst Eimbert hadden we het idee om de receptie spectaculair af te sluiten met een echte Braziliaanse slagwerkgroep o.l.v. Mark van Tilborg. Dit werd zo goed ontvangen door Gerrie van Rijbroek en Mari Essens dat we dit zelf ook konden doen. Ook een optreden van Piet Fiers tijdens een zittingsavond in die periode triggerde ons om een start te maken. We zijn begonnen met de zitting van 2007……tijdens de zittingsavond met ons eerste optreden.

Foto: Collectie Joke Kraaij

Het begin werd gemaakt door (v.l.n.r.)Mari Essens, Gerrie van Rijbroek, Peter Verkuijlen, Willem v.d. Horst, Jaqueline van Roosmalen, Jurgen Landman, Jan v.d. Tillaart en Will Fiers.

Ook werd het geheel aangevuld door de "dansmama's" die er een dans bij maakte. De dansmama's (v.l.n.r.) Wendy de Koning, Joke Kraaij, Lisette v.d. Meerakker, Belinda Vermeulen, Astrid Brus en Ans Toonen.  Het was een spectaculaire opening van de pronkzitting. Met geleende instrumenten van de slagwerkgroep uit Nijnsel werd dit optreden een geweldig succes.

De Brasilando's 

Daarna was het rustig en toen in herstart in 2008 volgde er een herstart…

Vervolgens de stap genomen om onze eigen instrumenten aan te schaffen en regelmatig te repeteren bij Gerrie en Ella. 

Het doel….iedere carnaval iets van ons te laten horen……….

Wat schetste onze verbazing…..in de loop der jaren die volgden speelden we gewoon het hele jaar door. 

De naam werd bedacht. Brasilando stond als merknaam op diverse instrumenten. Klonk zo lekker Brasiliaans (zuid-Amerikaans) en dat gaf de groep uiteindelijk de juiste sfeer en uitstraling.   

De samenstelling van de groep breidde uit met Ella van Rijbroek, Martien Timmers, Jeroen van Zutphen, Elles Ploegmakers, Wiljan en Francis van Hoof, Ad v.d. Pol, Eppo Ebben, Erna van de Meerakker, Wendy Vissers, Arno v.d. Linden en een aantal muzikanten van buiten Eerde zoals Dinja van Alebeek, Anita van de Berg, Stefan van Vegchel, Eugenie Teeuwen, John Hoevenaars en Sjeanette Ophey.  

Ook het aantal optredens groeide en kregen onze vaste jaarlijks terugkerende evenementen. 

Repetities

Soms lieten we een docent percussie komen tijdens onze repetities en maakte we in een avond een nieuw nummer. 
Uiteindelijk hadden we een repertoire van nummers die we op twee handen konden tellen. Het maakte niet uit, we hadden plezier en er was elke keer een andere sfeer waarbij het ritme telkens weer anders klonk. De eerste roffels door Gerrie van Rijbroek of Jurgen Landman en de rest van de groep volgde en voelden elkaar heel goed aan. De repetities waren altijd gezellig bij Gerrie en Ella in de schuur. Als je je oordopjes vergeten was dan lag je s'avond in je bed met 'fluitende' oren. Na het oefenen werd er nog even stevig nagepraat met een drankje.

Het was altijd weer verrassend hoe het verloop was van de optredens. Van festivals tot  Zomercarnaval door straten maar  soms doken we ook met z'n allen een kleine huiskamer in bij een feestje. Mensen hielden soms de handen voor de oren, want hard slaan dat konden we ook. 
We hebben ook een keer mogen optreden bij een mevrouw die 100 jaar was geworden. Ze bleek doof te zijn....maar genoot waarschijnlijk van de beelden, want ze kreeg een grote glimlach op haar gezicht.  Een echte leider was er niet. Iedereen deed altijd z'n ding....maar met optredens waren Jurgen of Willem uiteindelijk de 'leaders of the band' met het fluitje in de mond. En dan was het: "ja nummer 1 of eerst nummer 5" en bij binnenkomst speelde we altijd hetzelfde ritme...even een plek zoeken in de ruimte en gaan!  Het optreden bij de pronkzitting, toentertijd in een tent op het pleintje ivm verbouwing van de Brink, was ook hilarisch. De stroom viel uit ... 20 minuten in het pikkedonker met een tent vol mensen...het werd een optreden om nooit te vergeten.

Dansjes dat was niet zo ons ding, maar na een paar jaar was het zelfs mogelijk dat we wat danspasjes maakte. Wat hebben we vaak gelachen met de voorbereiding.

Zelfs samen op tournee, met een aantal "gast-bandleden" en grote dans(show)groep, in een grote bus op weg naar optredens in het buitenland gehad waarbij we in bijzondere pakken door de straten liepen. Alle inkomsten werden weer geïnvesteerd in instrumenten en kleding. 

Optredens

Jaarlijks de Eerdse Jaarmarkt, diverse zomercarnavals festiviteiten, Kermissen, Sportevenementen, bedrijfsfeesten, optochten over de grens samen met Stims and Friends uit Gemert…..maar natuurlijk ook carnaval in D’eerd, Veghel, Schijndel en Uden. Samen met verschillende dansgroepen o.a. ook uit Eerde (de meiden van vriendengroep GoedZat te zien in onderstaand filmpje). Ook vriendengroep Pees of Keek heeft ons ondersteund. Veel bekijks kregen we ook voor de opvallende promo oplegger die Willem van der Horst had geregeld…..

Neem een kijkje in fotoalbum van de Brasilando's en je ziet dat we op vele plaatsen geweest zijn. 

We hebben veel plezier gehad, veel gezien, gelachen en fijn samen muziek gemaakt.

Gezelligheid op en top bij onze “gastouders” Gerry en Ella die altijd de koffie en drankjes klaar hadden staan. Een bijzonder mooie groep die een aantal jaren kleur heeft gegeven aan evenementen en het straatbeeld van Eerde. 

 

2016 was het jaar dat het doek viel. 

Promofilmpje geproduceerd door Tellestory

Brief met uitnodiging Brasilaanse slagwerkgroep archief Brasilando's