Eerde 2000

Oktober 1996

Het is Jan Gloudemans die met een idee rondloopt en dit bespreekt  met een aantal mensen om iets speciaals te doen in het jaar 2000. Men reageert enthousiast en deze ideeën worden gedeeld. Samen met een club mensen nemen zij de organisatie voor hun rekening om allerlei activiteiten te doen die mooi zouden zijn voor Eerde. Er ontstonden verschillende leuke ideeën van een knallend vuurwerk tot iets wat voor altijd vereeuwigd zou kunnen worden. Ook had men het idee om het hele jaar door te kunnen feesten door middel van activiteiten en evenementen te organiseren. Dit alles zou dan bekostigd moeten worden door de mensen uit Eerde enlof mensen die sociaal economisch gebonden zijn aan Eerde, dit door middel van sparen over een periode van 4 jaar. Er werd gezocht naar mensen van verschillende leeftijdscategorieën en vanuit alle uithoeken van Eerde om een goede afspiegeling van de bevolking te hebben. Zo zijn er 20 mensen bereid gevonden die een speciale commissie vormen die deze leuke gedachten zouden kunnen omzetten naar werkelijkheid.

10 december is de eerste commissievergadering een feit. Tijdens deze vergadering is besloten een officiële vereniging op te richten. Eerde 2000 Be There! 

Het bestuur 

Jan Gloudemans, Voorzitter

Mari van Gaalen, Vice Voorzitter

Mieke van den Tillaart, Penningmeester

Eppo Ebbenn, Secretaris

Geertje Gloudemans, Vice Secretaris

Ledenaantal 334 

3 leden in de categorie 12 tlm 15 jaar.

11 leden in de categorie 16 tlm 20 jaar.

320 leden van 2l jaar en ouder.

Bron: Jaarverslagen Eerde 2000 door  E.E.J. Ebbenn

Foto's  : Antoinette v.d. Burgt en collectie familie J. Gloudemans 

Jaarverslag 2000

17 april 2001 jaarverslag samengesteld door: E.E. J. Ebbenn

31 december 1999 - Aftelfeest

Na jaren van voorbereiding door Wim van de Elsen, Petra van de Meerakker, Johnny van Geffen, Mark van de Meerakker en Diny van der Pol werd het Aftelfeest in volle gang gezet. Op de laatste dag van het jaar wordt nog snel de laatste hand gelegd aan Den Brink die een ware metamorfose heeft ondergaan in de vorm van "De Titanic". Deze zal doorvaren in het jaar 2000 en een juiste koers behouden want dat is het motto voor de vereniging Eerde 2000. De aftrap voor het jaar 2000 is begonnen. Dit gebeurt middels een geweldig Aftelfeest waarbij alle leden met kinderen welkom waren op de Titanic. Ontvangst is er met een glaasje champagne voor de volwassenen en kinderchampagne voor de kinderen. De grote zaal van den Brink was omgebouwd tot het dek van het schip waarbij men het uitzicht had op zee en ijsschotsen. Met een heerlijk en toepasselijk muziekje voer de Titanic naar het nieuwe millennium. Het hoogtepunt werd toch wel het aftellen van de klok waarbij het nieuwe jaar werd ingeluid. Daarna veranderde de sfeer op het dek in een grote receptie waarbij iedereen elkaar het allerbeste toewenste voor het nieuwe Millennium. Een zeer geslaagd feest waarop vele goede en leuke reacties zijn gekomen en wat een steun betekende voor de vereniging Eerde 2000. Daar waar vele horecabedrijven moeite hadden om personele bezetting te krijgen draaide Eerde 2000 volledig op vrijwilligers die alle personele bezetting op zich hadden genomen. Van het bemannen van de bar, het bewaken van de ingang tot het oliebollen en hamburgers bakken in de zaal. Een groot compliment voor al deze vrijwilligers is dan ook op zijn plaats.

1 januari 2000 - de 2e Kerkklok

Een bijdrage in de vorm van 20 aandelen, dat is wat Eerde2000 heeft weten te bereiken om een eerste aanzet te geven voor een fonds dat de aanschaf van een 2de kerkklok moet verwezenlijken. Het fonds heeft de overige aandelen op tijd weten te verhandelen wat resulteerde dat op  l januari 2000 om 00:00 uur met 2 klokken het nieuwe millennium werd ingeluid.

 

 

Installatie kerkklok fragment uit film Eerde2000 van Tineke Gloudemans en Jeanne Ploegmakers. 

1 januari 2000 - De Eerde 2000 Attentie-dienst

Deze commissie, bestaande uit Joke van Heeswijk en Mieke van den Tillaart, had de taak op zich hadden genomen om bij alle bijzondere momenten even stil te staan en een kleine attentie te verzorgen. Gedacht wordt hierbij aan Jubilea, Huldigingen, Bijzondere verjaardagen, Geboorte, maar ook ernstige zieken. Kortom: wat enige aanleiding geeft om erbij te zijn. Gelijk in het eerste uur van het nieuwe Millennium is er werk aan de winkel voor de Attentiedienst. Als je op de Millenniumwisseling je verjaardag kan vieren dan is dit apart. Martina Ebbenn is op 1 januari jarig wat aanleiding was om haar als eerste een bloemetje aan te bieden namens Eerde 2000.

27 april t/m 14 Mei - Open Libre Millenniumtoernooi

Een toernooi waar bij de Eerdse gemeenschap met trots op kan terugkijken. Het idee om met de gezamenlijke biljartverenigingen een toernooi op te zetten werd geopperd door de vereniging Eerde2000. Dit signaal is opgepikt door biljartverenging Ons genoegen die het initiatief verder heeft overgenomen en uitgewerkt. Eerde2000 vond het in het geheel van het millenniumjaar passen en was bereid hieraan een financiële injectie te geven. Met 2 afgevaardigden van elk van de 7 biljartverenigingen werd er in oktober 1998 een eerste aanzet gemaakt om een open libre toernooi te verwezenlijken dat onvergetelijk zou moeten worden voor Eerde. Een ding is zeker, dat men daarin met lof geslaagd is. Er werd een Eerdse Hoofdsponsor in de vorm van Ploegmakers Cultuurtechniek aangetrokken waarmee ook een spectaculaire avond op het programma kon komen staan.

Niemand minder dan Raymond Ceulemans werd uitgenodigd om een demonstratieavond te verzorgen. Alle wedstrijden werden gepeeld in gemeenschapshuis den Brink die was omgetoverd als een ware biljartarena. 4 speeltafels met daaromheen een verhoogd podium dat het voor iedereen goed te zien was. Uit de gehele regio hadden zich maar liefst ruim 200 deelnemers aangemeld om deel te nemen in een van de drie categorieën. 

1 t/m 4 Juni - Feestweekend

Jaren aan voorbereiding gingen er aan vooraf.  Het feestweekend kon beginnen. De commissie bestaande uit Gerard Rutjes, Geertje Gloudemans, Richard van de Elsen, Linda van Roosmalen en Elles Ploegmakers heeft met een geweldige teamspirit aan dit weekend gewerkt. Na dagen van opbouwen en aankleden van de tent was het donderdagochtend zover.

De gezamenlijke brunch stond op het programma waarbij ongeveer voor 400 mensen eten klaar gemaakt diende te worden. Mede door de medewerking van de toneelvereniging werd dit tot een grandioze hoogte gebracht. Het was  een Breugeliaans feest waarbij niemand iets te kort kwam De leuke sketches vol afwisselingen die door de toneelclub ten tonele werden gebracht waren een lust voor het oog. Met veel belangstelling werd er volop genoten en na het officiële gebeuren was het vooral napraten over het ochtendgebeuren onder het genot van een drankje.

 

Het avondprogramma stond geheel in teken van de ouderen. Het smartlappenkoor "de Rooise tulpen " speelde en zong haar repertoire afgewisseld door de troubadour Frans van Aalst uit Liempde die met moppen en grollen de oudjes maar ook jongeren goed bezig wisten te houden. Ook voor deze groep van mensen was het volop genieten.

 

De vrijdag stond in het teken van een jeugddag. Het ochtendprogramma was gewrjd aan de kleuters en peuters waarbij een levensgrote poppenkast niet kon ontbreken. Afsluitend voor deze allerkleinsten was het versieren van pannenkoeken die daarna opgegeten werden. In samenwerking met de Petrus en Paulusschool werd een middagprogramma gepresenteerd waarbij de kinderen zich in sprookjesland waanden. In de nabij gelegen bossen werden 2 gelijkwaardige wandelroutes uitgezet waarbij men verschillende opdrachten moest uitvoeren die in het teken van een sprookje stond. Nadat men terug was gekomen bij de feesttent was er de mogelijkheid om op een grote opblaasbare draak verder te spelen. Een dag voor vele kinderen om nooit meer te vergeten.

 

Het avondprogramma was een geïmproviseerde avond geworden maar met veel succes. Gepland was om de avond te vullen voor de jeugd tot en met 16 jaar met een Mega Dance Party. Echter de opgave en enthousiasme was te gering om hieraan gehoor te kunnen geven. Dit werd echter zeer snel ingewld door een "Bingoavond" te organiseren wat tevens ook een enorm succes bleek te zijn.

 

De zaterdag stond in het teken van de "volwassenen" dit tussen haakjes. Tijdens de buurtspelen die waren opgezet leek het wel of iedereen wel weer kind wilde zijn zo fanatiek werd er gestreden. Op een grote zandbak werden de buurtschappen aan het touwtrekken gezet. Op het levensgroot tafelvoetbalspel waarbij de deelnemers de poppen waren werder tot het uiterste gespeeld. Daarbij waren de temperaturen al hoog opgelopen door de felle zon wat tevens niet veel goeds voorspelde voor het avondprogramma. Wat voorspelt was deed ook uitkomen. Het zou een avond worden met stortbuien en doorgaans regen. Niemand wist of we het wel allemaal droog zouden houden. Hier en daar moesten de bezems worden gehanteerd worden om het water van de tent te laten.

Het avondprogramma stond geheel in het teken van de muziek. Fanfare "Echo der Bergen" wilde graag een soort van Night of the Proms spelen waarbij klassieke muziek afgewisseld wordt met moderne muziek. Ook het samenspelen met het Eerdse zangkoor Cantado en de Rockband "Tilly's Time Out" werd een enorm succes, onder andere door het zeer moeilijke nummer van Queen "Bohemian Rapsody'' ten gehore te brengen. Sjappoo voor dit grootste Live-orkest van D'eerd. De avond werd verder afgesloten door de topformatie "Ginn Fiz" waarbij verder gedanst kon worden.

Zondagochtend was het Fruhshoppen geblazen met de blaaskapel "de Bergtoeters". Het werd duidelijk dat het de avonden daarvoor veel energie had gevergd van de leden. De opkomst was dan ook maar gering. Geleidelijk ging men over op de dienstenveiling en kwamen de mensen langzaam maar zeker binnendruppelen. Een zeer geslaagd programma waarbij de fanfare "Echo der Bergen" en Carnavalsvereniging "de Oivers" voor de nodige diensten hadden gezorgd. Natuurlijk was de opbrengst van deze veiling dan ook aan deze twee verenigingen. 's Avonds was het voor de commissie opruimen geblazen en rond de klok van 24:00 uur was het grootste gedeelte alweer aan de kant. Complimenten aan de commissie en zijn vele vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt tot het slagen van dit geweldige weekend.

22 iuni - Petrus & Paulusschool de olympiade dag

In het kader van het bestaansrecht van l5 jaar Basisonderwijs heeft men gekozen een themaweek te organiseren. De Olympische spelen die dit jaar gehouden worden in Sidney zijn door de school als thema gekozen. Zoals men weet wordt er tijdens de spelen het olympische vuur ontstoken en de vlag gehesen. De vlag hijsen kon ook op de Petrus en Paulus school die zij kregen aangeboden door Eerde 2000 in de vorm van een cheque. Diny van der Pol die als contactpersoon fungeerde tussen het schoolbestuur en Eerde2000 kreeg de eer om de vlag in de top te hijsen.

27 augustus - Soos Explosion

Op deze avond wordt er een Glamour avond georganiseerd waarbij de jeugd als echte VIP's worden behandeld. Er is een Beauty-centre waarbij een kapper een nagelstyliste en een visagist is ondergebracht. Er kunnen zelfs tatoeages worden verkregen. Er is voorzien in speciale glitterkleding waarin de jeugd zich heerlijk kan opdossen. Natuurlijk worden Vips in grote cabrio's rondgereden en ook hieraan is gedacht. Er was een Casinoclub ingericht waarbij met dollars gesmeten kon worden en werden de nodige kindercocktails geschonken. Het was een avond waar de jeugd nog lang over kan napraten. Het was een schitterende opening van het nieuwe seizoen voor Soos Explosion.

17 september - Airborne comité

Het Airborne comité heeft een herdenkingsplechtigheid rondom het Airborne monument georganiseerd. Ook voor dit comite breken er steeds weer moeilijke tijden aan om een herdenking op deze manier te kunnen blijven financieren. Eerde2000 heeft echter gemeend deze herdenkingen in siand te houden en daarom het Airborne comité een financiêle bijdrage te geven.

27 t/m 29 oktober - Boek over Eerde I Filmweekend

Twee dames uit Eerde hadden het initiatief genomen om een boek samen te stellen over Eerde en zijn Eerdse mensen. Antoinette van de Burgt en Riek Verberk hebben het archief van de Eerdse Klanken aangeboord en zijn bij vele mensen over de vloer geweest om maar iets van historische waarde terug te vinden. Dit alles zou gebundeld moeten worden in het Boek over Eerde en het was de bedoeling het boek tijdens de boekenbeurs eind oktober te presenteren. Doordat de voorbereidingen veel werk met zich meebrengen doch dit zorgvuldig dient te gebeuren heeft het boek vertraging opgelopen en men hoopt het in april 2001 verder opnieuw te kunnen presenteren. Omdat Eerde2000 na 31 december niet meer bestaat willen wij deze initiatiefnemers heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

Film Eerde2000

Om dit weekend toch invulling te geven hebben twee andere dames de kans aangegrepen te presenteren wat zij te bieden hadden. Door Jeanne Ploegmakers en Tineke Gloudemans zijn door de jaren heen bijna alle leden van Eerde2000 vastgelegd op een videotape. Een mooi moment om de vele uren film te vertonen in de grote zaal van den Brink. In verschillende blokken waren de buurtschappen verdeeld zodat men niet drie dagen achtereen de film moest blijven volgen om zichzelf eens terug te kunnen zien. Deze film heeft iets van onschatbare waarde wat men heeft weten vast te leggen. Een speciaal woord van dank is hier zeker op zijn plaats.

1 november - Missie en Ontwikkeling Eerde

Begin november is het normaal de tijd dat de vrijwilligers huis aan huis hun collecte doen voor onze zes Eerdse missionarissen. Ook deze werkgroep heeft een beroep gedaan voor een financiële bijdrage van Eerde 2000. De vereniging Eerde 2000 heeft zich ten doel gesteld iets extra's te kunnen doen voor de Eerdse gemeenschap. Daarbij heeft men ook deze werkgroep niet vergeten.

8 en 15 november - Handboogvereniging De Rozenjagers

Op deze twee dagen werd er door handboogvereniging de Rozenjagers een toernooi georganiseerd voor alle leden van Eerde2000. Ook niet leden waren hierbij welkom tegen een kleine vergoeding. Helaas was de opkomst minder dan verwacht maar dit mocht het plezier in deze gedisciplineerde sport niet drukken. Onder deskundige begeleiding werden de pijlen richting de rozen gejaagd waarbij menig pijl het doel mistte. De uiteindelijke winnaar van het geheel is Frank Groenendaal geworden en hij mag zich dan ook de "Koning van Eerde 2000" noemen. Tevens werd er door de uit ons eigen Eerde afkomstige Olympische boogschutter Fred van Zutphen een demonstratie gegeven met 2 verschillende soorten bogen. Daaruit blijkt wel weer over hoeveel concentratie men dient te beschikken voor deze sport. Met uiterste precisie werden de doelen geraakt

19 november - Stuurwiel overdracht

Ter ere van de heropening van gemeenschapshuis den Brink wil het bestuur van Eerde2000 het stuurwiel (dat gemaakt is door Henk Zegers) met inscriptie overdragen aan het bestuur van het gemeenschapshuis. Voorzitter Jan Gloudemans vertelt hierbij hoe zijn vader als een van de initiatiefnemers de geschiedenis van den Brink heeft bevaren en hoopt hierbij dat men ook de juiste koers zal blijven houden. Tevens spreekt hij namens Eerde 2000 dat het ook een blijvende herinnering mag zijn aan de gehele Eerdse gemeenschap.

Stuurwiel vervaardigd door Henk Zegers

31 december - De Eerde 2000 Attentiedienst

Als we terugdenken aan het eerste bezoek van de Attentiedienst dat op 1 januari om 01.00 uur de eerste jarige in de bloemetjes hebben gezet Is het ook speciaal als je op de laatste dag van het jaar jarig bent. 3 leden van Eerde 2000 vieren hun verjaardag op oudejaarsdag t.w.: Mark van Breugel, Diny Hoefnagel en Mies van den Tillaart. Ook zij zullen een kleine attentie ontvangen op deze speciale dag.

3l december - Donatiefonds voor feestverlichting

Door het EOV wordt een fonds beheerd waarbij feestverlichting voor Eerde hoog in het vaandel staat. Omdat dit evenals de 2" kerkklok een bijdrage levert aan de leefbaarheid in Eerde wil Eerde 2000 ook een donatie schenken aan dit fonds.

3l december - Donatie aan toneelvereniging Eerde

Voor deze vereniging die veel voor Eerde 2000 heeft betekend tijdens het feestweekend is er nooit een extra bijdrage geweest in de vorm van financiële steun. Er is ten alle tijden gewerkt op basis van kosten. Om deze vereniging toch tegemoet te kunnen komen wil Eerde 2000 financiële bijdrage doneren in de clubkas van de toneelvereniging Eerde

3l december - De wensput

Het laatste wat er op het programma staat voor Eerde 2000 is het plaatsen van de wensput. Wim van de Elsen en Jan Gloudemans hebben samen met Henk Zegers er zich geheel toegewijd de nodige spandiensten te verrichtten om de wensput te realiseren. 

Het plaatsen hiervan stond te gebeuren op 31 december waarbij er gratis oliebollen, warme chocolademelk en Gluhwein geserveerd worden. Onder het genot van deze feestelijke versnaperingen zijn de wensen die de mensen hebben aan het jaar 2100 in de wensput gemetseld. Hier worden ook de jaarverslagen en de ledenlijst van het initiatief nemen de vereniging Eerde 2000 aan toegevoegd. Dit is tevens de symbolische feestelijke begrafenis van de vereniging Eerde 2000 dat hierbij ophoudt te bestaan.