Majorettes De Echo der Bergen

Foto's en tekst: Elles Ploegmakers

Ontstaan en oprichting van majorettekorps

"Ik zou zo graag een eigen vereniging willen oprichten", zei Silvy Vissers tegen Elles Ploegmakers. "Nou dan gaan we dat toch doen!" was het antwoord van Elles die destijds in het bestuur van Fanfare De Echo der Bergen zat. In het najaar van 2005 ontstond het idee om met een groep majorettes te starten. Elles en Silvy kregen de kans van de fanfare en zo werden de eerste plannen gemaakt. Er moest een wervingsactie komen want Eerde was niet bekend met het fenomeen majorette. Er werd een musical geschreven door Elles waarbij het thema "De rattenvanger van Hamelen" werd gebruikt. In samenwerking met de basisschool Petrus & Paulus kwam dit stuk op de planken. De fanfare, en ook alle kinderen van de school, werkten mee en het was niet moeilijk om er nog een elfje met baton (Silvy) aan toe te voegen. De kinderen werden betoverd en enthousiast gemaakt voor twirlen. Het bleek een succes! Bij de wervingsactie hadden we maar liefst 35 meisjes van uiteenlopende leeftijden die zeer nieuwsgierig waren naar de majorettes en zo begonnen we....

Het begin

Het begin van een avontuur zonder ervaring, maar met veel enthousiasme. Er werden batons aangeschaft, pakjes gekocht en de nieuw geborduurde logo's werden door een aantal ouders erop gestikt. Training gegeven in De Brink en na een tijdje kwam Marjan van de Burgt (majorettes Zijtaart) erbij om ons te ondersteunen. Het eerste optreden van de Eerdse majorettes was tijdens het kerstconcert. Eerde maakte kennis met deze vorm van dans en wat waren we trots op onze meiden. Daarna ging het vlot en kwamen de wedstrijden in beeld...Ook werd er tijdens feestdagen door de straat gemarcheerd met de gehele fanfare De Echo der Bergen. 

Solisten en duo's

De majorettes groeiden uit tot een grote groep die in 3 verschillende groepen verdeeld werden. We kregen al gauw meer ondersteuning van de trainsters, Linda, Ester en Anita. Iedere jaar waren er verschillende wedstrijden en de Majorettes van E.D.B. wist daarbij vele prijzen te winnen. Ook startte we met een aantal solisten en duo's en deden we in verschillende categorieën mee. De kleding was tot in de puntjes verzorgd, bijpassende make-up en alle ouders werden ingeschakeld om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Als een grote familie was iedereen betrokken bij deze club. Wat hebben we veel meegemaakt...waarbij ieder zijn eigen bijdrage leverde. Fantastisch om te mogen ervaren. 

Soliste Roos Gloudemans

De Cover van de Glossy majorettes EDB

Activiteiten

We hadden majorettedagen, wedstrijden, mix concours, kerstconcerten en ondertussen bleven we groeien. Ten slotte kwam Manon als trainster erbij en hadden we een mooie club opgebouwd. Na ons 5-jarig jubileum kwamen we op een hoger niveau en mochten we naast de Brabantse ook aan de Nederlandse Kampioenschappen deelnemen. Dit was een geweldige ervaring voor alle majorettes. Eén van de hoogtepunten was toch wel "kampioen van de Lage landen" te worden. Het fantastische resultaat op het NK van 2013 was overweldigend, maar ook het laatste optreden van Majorettes EDB. Daarna is deze geleding van de fanfare De Echo der Bergen helaas gedwongen te moeten stoppen doordat het ledenaantal te laag was en het niet langer meer mogelijk was de majorettes draaiende te houden.  

Een dag uit het leven van een Eerdse majorette

Na het starten van de majorettes heeft het nog wel even geduurd voordat we op wedstrijd konden gaan. Wedstrijden plannen, rijschema's maken, kledinghoezen mee, make-up tas niet vergeten. CD's en solopakjes bij de hand en dan (meestal) vroeg op pad. Vertrek altijd vanaf 't Pleintje en zo zijn we op verschillende plaatsen geweest. Kleedkamers opzoeken, ff settelen en dan snel intrainen. We deden vaak met veel categorieën mee, teams, groepen, duo's en solisten. Make-up en haren moesten gedaan worden (gelukkig waren er ouders die dit voor hun rekening namen) zodat ze er mooi uitzagen.  Ook de kleding en haren moesten volgens een bepaald protocol in orde zijn. Oorbellen of tattoos waren verboden.

De C-groep bestaande uit Kim van Hamond, Yentle v.d. Biggelaar en Noa Tibosch

Na de optredens was het wachten op de uitslag, wat soms wel een dag kon duren...wat rondhangen, boterhammetje eten, ouders in de kantine aan de koffie. Met de nodige lol en wat kletsen kwamen we de tijd wel door. Dan allemaal op de tribune en de majorettes met de opmars op de vloer...de oranje dames vielen daarbij altijd goed op! Na de prijsuitreiking allemaal weer naar de kleedruimtes om de spullen te verzamelen en moe maar voldaan huiswaarts te keren. 

Rapporten werden nog even uitgewisseld en de pakjes verdwenen weer in de hoezen. Dat onze majorettes het over al die jaren goed gedaan hebben, blijkt uit de vele medailles en bekers. En die prijzenkast zul je je afvragen? Die is er nooit gekomen, maar de media, sport-awards, limousine ....ererondjes zijn er geweest en kijken we met trots terug op 8 jaar lang Eerdse Majorettes. 

Duo Judie en Tessa

Wat waren we trots op ons Duo Judie en Tessa. Zij waren vanaf het begin lid van de majorettes en nog echte "mini's". Na een paar jaren bleven zij als enige over van een groep. Doordat ze zo fanatiek waren en heel goed op elkaar ingespeeld besloten ze een duo te vormen. Onder leiding van Linda Verhagen lieten zij de mooiste dansen zien. Prachtige resultaten behaald. 

Tessa Vermeulen en Judie van Schaijk

Het A-team

Twirlen A Team Beyonce

Het A-team Evelien van Hamond, Joanita Ketelaars, Frederique Ploegmakers, Imke Gordijn, Trainster Silvy Vissers, Roos Gloudemans, Roselin Raaijmakers en Yvanka v.d. Biggelaar. 

Trainsters Linda en Ester Verhagen

Twirlen A-team met de klokkenluider van de Notre dame 

Soliste Imke Gordijn

Twirlen C-groep: The chipmuncks

C-groep: Karlijn Riem, Levi van der Heijden,  Trainster Manon Megens, Bauke Gordijn en Valerie Ploegmakers.

Cijfers ENZO - de feiten

Het publiek....

Pagina's zijn afkomstig van de Glossy gemaakt  

 bij het afscheid van de majorettes in 2014