Foto's  Collectie   Natuurwerkgroep.

Natuurwerkgroep

De Eerdse Bergen

 

Doel

Natuurwerkgroep 'De Eerdse Bergen' heeft als doel de natuur in de Eerdse Bergen te beschermen en verbeteren. Dit gebeurt in samenwerking met Dorpsraad Eerde, gemeente Meierijstad, het Brabants Landschap en Schaapskudde Eerde.

Aantal leden van de Natuurwerkgroep. V.l.n.r.: Fia Fiers, Ad Bekkers, Bert van Zon, Gerard Steenbakkers, Martien van der Heijden, Marinus van Aarle, Tim Coppelmans, Tiny de Goey, Toon van de Velden en Ad Vissers.

Natuurwerkdag november 2019, opschonen van poel.

Activiteiten

De natuurwerkgroep werkt met een aantal vrijwilligers aan natuurbeheer. Ze steken de handen uit de mouwen voor oa ongewenst woekerplanten van de Eerdse heide en bossen te verwijderen. Knotwilgen beheren, Ommetje Eerdse Bergen te onderhouden. Natuurtuin de Eerdse Bergen te beheren met inheemse planten.

Daarnaast organiseren we natuurvrienden lezingen over actuele en informatieve natuuronderwerpen, natuurwandelingen met gids en jaarlijks een herfstwandeling met thema over de Eerdse natuur.

We proberen ook met belangenbehartiging op te komen voor de kwetsbare kanten van de Eerdse natuur, voor versterking ervan en om er rust te behouden.

Leden van de Natuurwerkgroep.

V.l.n.r.: Marinus van Aarle, Fia Fiers, Gerard Steenbakkers, Ad Bekkers en Piet Vissers.

De Berghut

Clubhuis in de natuurtuin De Eerdse Bergen, aan de Schoolhuisweg,  is trefpunt voor onze natuuractiviteiten en startpunt van de wandelingen en werkdagen. De berghut is ook het centrum van de natuurtuin, waar verschillende landschapselementen zijn zijn gemaakt. Zoals een muizenruiter, takkenrillen, knotwilgen, meidoornheg, gemengde bosrand, insectenhotel, faunaschuilplek, stuifduin, poeltje en er is een waterpomp waar kinderen graag mee spelen.  Elk jaar worden graan/ bloemen veldjes gezaaid voor de insecten en als wintervoeding voor de vogels en kleine zoogdieren

 

                                                                                                                                           

Vrijwilligers tijdens de natuurwerkdag 4 nov. 2023

Bestuur en leden

Wij hebben een bestuur van 6 personen, vergaderen  een maal per maand op de eerste maandag van de maand.

Een vrijwilligersgroep van 15 personen en helaas geen kindergroep meer. We zijn steeds op zoek naar mensen, die ons bestuur willen versterken en / of weer een kindergroep willen opzetten.  De jeugd heeft de toekomst en we vinden het belangrijk dat de Eerdse jeugd op een leuke manier kennis maakt met de natuur in onze omgeving.            

Contactgegevens:

Fia Fiers, secretaris Natuurwerkgroep de Eerdse Bergen

Schoolhuisweg 24, 5466 PG Eerde 

Tel. 06-22609707

E-mail: info@eerdsebergen.nl

Website Natuurwerkgroep De Eerdse Bergen