Round Canopy Parachuting Team

Foto's en tekst: Elize Janssen

Het Round Canopy Parachuting Team (RCPT), opgericht in 2009, is een internationaal parachutistenteam met haar hoofdvestiging in Frankrijk en met zéér actieve afdelingen in Europa en de Verenigde Staten.

Het RCPT neemt een vooraanstaande positie in als het gaat om “World War II military style demonstration parachute jumping”. Het RCPT heeft de afgelopen jaren in goede samenwerking met andere teams vele internationale herdenkingen bijgestaan door het verzorgen van demonstratie-sprongen op de historische dropzones. Eén van de hoogtepunten in de historie van het team was de legendarische Channel crossing “Dakota’s over Normandy” met maar liefst 9 C47’s die van een authentiek vliegveld Lee on Solent (Portsmouth) naar Carentan vlogen in 2014.

Stichting Round Canopy Parachuting Team The Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van het team en bestaat uit enkele lokale personen, waaronder 2 inwoners uit Eerde.

Wij organiseren al diverse jaren de herdenkingssprongen in deze regio op de originele Amerikaanse dropzones van 1944. Ook ter gelegenheid van de 75 jarige herdenking van onze bevrijding zijn er bijzondere activiteiten en sprongen georganiseerd, waaronder de sprong op 17 september om 13.01 uur op dropzone A in Eerde. Exact 75 jaar nadat de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden op dezelfde dropzone voet zetten op Nederlandse bodem. Op 17 september 2019 werd het gedaan in aanwezigheid van ruim 20 Tweede Wereldoorlog veteranen en meer dan 200 schoolkinderen.

Op die middag zijn er zelfs 2 veteranen in de leeftijd van 94 en 98 jaar via een tandemsprong met ons team in Eerde gesprongen.

Het doel van het team is het herdenken van alle Airborne eenheden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de zwaar bevochten bevrijding zijn ingezet en daarbij enorme verliezen hebben geleden. Een van de redenen voor het organiseren van deze herdenkingssprongen is om het grote publiek kennis te laten maken met het parachutespringen in WO2 stijl, alsook het bedanken van de veteranen en herdenken van de door hun gebrachte offers. Het internationale karakter van de
samenstelling van het team geeft aan dat de bevrijding bij vele nationaliteiten nog steeds leeft. Binnen het team zijn meer dan 20 nationaliteiten vertegenwoordigd.

Naast het organiseren van herdenkingssprongen vindt het team het ook belangrijk om de kennis over te dragen op de jeugd en actief deel te nemen aan officiële herdenkingen.

Dropzone Eerde, September 2014

CONTACT

Schoolhuisweg 17

5466 PG Eerde

Email : rcpt-nl@outlook.com  of elize@rcptnl.org

FB" Round Canopy Parachuting Team Netherlands

 

Video: Collectie Round Canopy Parachuting Team The Netherlands Facebook