Tekst: Paul van de Meerakker

Tafelvoetbalvereniging De Kurkkleuvers

 

Tafelvoetbalvereniging ‘De Kurkkleuvers’ speelt al sinds 1992 bijna elke donderdag een onderlinge competitie. Destijds werd de club opgericht door stamgasten van café De Driesprong. Zij speelden al vele jaren ‘vriendschappelijke’ wedstrijden tegen elkaar. Om meer beleving aan die wedstrijden toe te voegen werd de club opgericht en had al snel zo’n 30 leden. In de loop der jaren is er eigenlijk weinig veranderd. De vaste speelavond is nog steeds donderdagavond en het aantal leden is nog steeds ongeveer gelijk.

De club

Na de sluiting van ‘De Driesprong’ is de club noodgedwongen verhuisd naar café ‘t Hooghuys. Veel meer dan een andere locatie is er niet veranderd. Al is de naam van de club, van oudsher ‘De Kurkkleuvers’ in het verleden veranderd naar ‘Tafelvoetbalvereniging De Driesprong’. Na de verhuizing is gekozen om de club weer de oorspronkelijke naam terug te geven. Na de verhuizing zijn er nog altijd de ouderwetse gezellige avonden. Want uiteindelijk draait het binnen de club vooral om de gezelligheid. Maar onder het genot van een drankje is het fanatisme tijdens de wedstrijden ook erg groot en wil elke speler zijn wedstrijden winnen. De avonden beginnen rond de klok van half 10 en na middernacht worden er geen nieuwe wedstrijden meer ingepland. Leden zijn vrij om te komen en gaan wanneer ze willen.

Omdat de ranglijst gebaseerd is op een gemiddelde puntenscore is het aantal gespeelde wedstrijden niet bepalend. Wel moet een speler op jaarbasis minimaal 50 wedstrijden gespeeld hebben om op de eindranglijst te komen. Dit om te voorkomen dat iemand kampioen wordt door maar 1 of enkele wedstrijden gespeeld (en gewonnen) te hebben. Maar gezien een speler op een speelavond zo’n 3 tot 5 wedstrijden kan spelen is het spelen van 50 wedstrijden op jaarbasis goed haalbaar. Een seizoen duurt dus een heel jaar. Op de eerste donderdag van april vindt de prijsuitreiking plaats waarbij de kampioen de wisselbeker in ontvangst mag nemen. Ook de nummers 2 en 3 van de ranglijst gaan met een beker naar huis. Daarnaast is er ook elk jaar een prijs voor de speler die in dat seizoen de meeste wedstrijden gespeeld heeft en wordt er een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een van de leden. Een week later wordt alweer begonnen aan het nieuwe seizoen

Wedstrijden

Wedstrijden worden altijd 2 tegen 2 gespeeld. Per wedstrijd worden koppels gevormd door middel van loting. Elke speler heeft daarbij zijn eigen rang. Meer vaardige spelers hebben een hogere rang dan andere spelers. De rang bepaalt hoeveel doelpunten tijdens een wedstrijd gemaakt moeten worden om de wedstrijd te winnen. De minimale rang is 2 en de maximale rang is 7. Zo kan het dus voorkomen dat 2 spelers uit rang 7 het moeten opnemen tegen 2 spelers uit rang 2. De spelers uit rang 7 moeten in die wedstrijd 14 doelpunten maken om de wedstrijd te winnen terwijl de 2 spelers uit rang 2 na 4 gemaakte doelpunten de wedstrijd al gewonnen hebben.

Op die manier kan iedereen van iedereen winnen en blijft de competitie interessant voor elke speler. Spelers die aan het einde van het seizoen hoog op de ranglijst staan gaan het daarop volgende seizoen een rang omhoog terwijl spelers die heel laag geëindigd zijn een rang omlaag mogen.

Materiaal

Er wordt op een traditioneel houten Topper voetbalspel gespeeld met 3 soorten ballen die om en om gespeeld worden; de bruine kurken bal, de witte harde kunststof bal en de gele hardrubber bal. Elke bal heeft bepaalde eigenschappen waardoor spelers, met ieder een eigen speelstijl, met de ene bal beter overweg kunnen dan met een andere bal.

Ook niet-leden kunnen op competitieavonden meespelen. Nadat iemand minimaal 10 wedstrijden heeft gespeeld wordt je automatisch lid van de vereniging. Tafelvoetbalvereniging ‘De Kurkkleuvers’ is een club zonder clubkas waardoor leden geen contributie hoeven te betalen. Hierdoor is de drempel om lid te worden enorm laag. Iedereen is welkom bij de club, ook beginnende tafelvoetballers die vanwege het rangensysteem niet ondergesneeuwd zullen worden door ervaren tafelvoetballers.

Leden

De vereniging organiseert naast de traditionele competitieavonden eens per jaar een toernooi waarbij koppels uit de wijde omgeving zich inschrijven om een gooi te doen naar de overwinning. Ook bij die toernooien staat gezelligheid voorop en wordt deelname zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Verder organiseert de club eenmaal per jaar een uitstapje voor de leden waarbij in de loop der jaren diverse leuke activiteiten zijn gedaan.

 

Tafelvoetbalvereniging ‘De Kurkkleuvers’ is altijd op zoek naar nieuwe leden. Zoals eerder gemeld wil de club laagdrempelig zijn en staat het open voor elk nieuw lid. Dus iedereen die (af en toe, of regelmatig) op donderdagavond in is voor een gezellig uitje binnen d’Eerd is welkom om eens binnen te lopen en te proeven aan de eindeloos gezellige avonden in ’t Hooghuys.

 

Krantenknipsels uit collectie Judith Steenbakkers