Fiets- & wandelroutes rondom Eerde 

Rondje Meierijstad

Een initiatief van Vereniging Vlagheide i.s.m. Streekpark Kienenhoef. 
Een aantal leuke routes voor jong en oud,  in Meierijstad waarbij er ook een aantal in Eerde starten. Van Market Garden tot een kinder speurtocht, deze routes brengt je langs allerlei mooie plekjes in Eerde maar ook in de omgeving. Met een startpakket met routekaart, lekkers, gadget en een code voor activatie van een app volg je een route waarbij je af en toe informatie krijgt middels tekst, foto's en filmpjes. 

Een bijzondere leuke manier om de mooiste routes te wandelen en/of te fietsen.  Voor meer informatie of het reserveren van een route ga je naar de website. 

Een van de routes van rondje Meierijstad is de Market Garden Route waarbij je een fietstocht maakt van ca. 25 km en je allerlei feiten en bijzondere informatie te horen krijgt via de Vlagheide app. 

Ommetje Eerdse Bergen

Op vrijdagmiddag 26 oktober 2012 werd de wandelroute ‘Ommetje Eerde’ (7 km) door wethouder Annemieke van de Ven van de gemeente Veghel officieel geopend. De wandelroute is door de Natuurwerkgroep Eerdse bergen ontwikkeld en aangelegd om de mooie natuurkern en het fraaie landschap van de Eerdse Bergen en omgeving een nieuwe impuls te geven. De wandelroute is mogelijk gemaakt door sponsoring van de Nationale Postcodeloterij.
Het initiatief voor dit ommetje Eerdse Bergen kwam van Natuurwerkgroep Eerdse Bergen. Mede door de bijdrage van de Gemeente Veghel, enkele particulieren en Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants landschap is deze wandeling tot stand gekomen. 

 

De natuurwerkgroep de Eerdse Bergen heeft als doel om het prachtige natuurgebied rondom de Eerdse bergen te behouden en te versterken. De natuurwerkgroep organiseert activiteiten, beheert en zorgt voor maatregelen om de natuur rond Eerde en in het bijzonder de Eerdse Bergen te beschermen. Daarnaast organiseren ze natuurwandelingen zoals herfstwandelingen. Deze werkgroep is enkele jaren geleden ontstaan en functioneert onder de dorpsraad.

 

Routefolder te koop:

Camping: Het Goede Leven en in de Winkel: In de Molen

Ook aan te bevelen Ommetje Wijbosch door het Wijbosch Broek 

Fietsknooppuntenkaart Meierijstad

Airborne wandeling

DE WANDELING GAAT OVER HISTORISCH GRONDGEBIED LANGS PUNTEN WAAR HEVIGE GEVECHTEN PLAATSVONDEN IN EN ROND EERDE.   Gemaakt door Airborne Comité Eerde Erwin Jansen. 

Market Garden was de grootste luchtlandings-operatie in de geschiedenis. en vaak wordt de operatie in één adem genoemd met de Slag om Arnhem. Dit is niet helemaal terecht omdat het drama dat zich in Arnhem voltrok, zijn oorsprong had op de weg ernaar toe met name rond het plaatsje Eerde. De zogenaamde Corridor, die door de Amerikanen werd omgedoopt tot Hell’s Highway, was een smalle weg die van de Belgische grens door de provincies Noord-Brabant en Gelderland naar de stad Arnhem liep. De gevechten in deze Corridor waren even spectaculair en gruwelijk als het drama dat zich op de brug in Arnhem en de omgeving van Oosterbeek afspeelde. En de Duitsers wierpen alles in de strijd om het verkeer op deze weg te stoppen en zijn erin geslaagd hem diverse malen af te snijden. De mate waarop zowel de Amerikaanse parachutisten als ook de Britse grondtroepen  zich opofferden om deze weg open te houden, teneinde de Britse parachutisten in Arnhem te ontzetten, is net zo belangrijk geweest als de Slag om Arnhem, was indrukwekkend en heeft vele levens gekost.

Route verkrijgbaar in de Molen

 

Monumentaal Eerde 

Deze wandelroute is uitgezet ter gelegenheid van het evenement Grenzeloos Eerde. De basis wordt gevormd door historische gebeurtenissen in Eerde. Allereerst de oude gemeentegrenzen die Eerde kende tot 1 mei 1966. Verder vijf attentietegels die herinneren aan historische feiten die te maken hadden met de grillige gemeentegrenzen van voor 1 mei 1966. U loopt langs de oude gemeentegrenzen van 1966. Verder komt u in deze wandelroute bijzonderheden tegen die een relatie hebben met twee markante personen uit de Eerdse geschiedenis: Bernard van Dam en pastoor Willenborg

De wandelroute is tegen betaling verkrijgbaar bij de Sint Antoniusmolen, Zandvliet 11.

Wandelingen De Eerdse Bergen

Houd de FB-pagina en website van de Eerdse Bergen in de gaten voor de mooiste wandelingen in en rondom Eerde.