Hannekelief!

Bron: Tekst uit Eva lijf en leden Foto's Collectie Hanneke Gelderblom

Na elf adressen komt Hanneke bij Jan en tante Joske in Eerde terecht. “Daar was het verhaal dat mijn ouders bij het bombardement van Rotterdam waren omgekomen. Ik had zwart haar omdat ik in Surabaja, Nederlands-Indië, zou zijn geboren. Heimwee had ik niet, want ik had al jong geleerd om zakelijk te zijn en van dag tot dag te leven. Het was nog steeds onveilig en ik was doodsbenauwd voor de Duitsers. Als ik hun laarzen of vliegtuigen hoorde, kroop ik onder de tafel. Als de Duitsers te dichtbij kwamen, verstopte ik me in het hondenhok.

Mijn leven werd in Eerde een stuk beter, omdat ik eindelijk weer naar school mocht. Daarvoor moest ik wel worden gedoopt en netjes eerste communie doen. Ik deed een spoedcursus ‘catechismus’ en hoorde alle mooie verhalen over Jezus. Op school kreeg ik weer vriendinnetjes. Een van hen gaf me zelfs een van haar poppen, wat ik natuurlijk geweldig vond.”

Fragment uit Boek Hannekelief!  auteur:  Andre v.d. Linden

Ik ben Hanneke, ik ben Joods

en daar houden de Duitsers niet van.

Als ze me vinden, Schieten ze me dood 

en tante Joke en oom Jan ook.

Dus moet ik liegen

en mag ik me niet vergissen.

Nooit!

Het boek Hannekelief leert kinderen wat het is wanneer je moest onderduiken. Het gevoel dat je alles kwijt raakt, altijd moet liegen en alleen angst overhoudt. ‘Geven de moffen het nou nooit op?!

Foto: Stadskrant Veghel

Verkoop

Hannekelief is voor €12,50 te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel,Bakkerij van Dam in Eerde, Berneboek in Heeswijk, Museon in Den Haag, Primera in Scheveningen, Nimo Boek in Monnickendam en bij André van der Linden in Mariaheide.

Het boek is ook te bestellen. Stuur een mailtje naar info@andrevanderlinden.nl
en het wordt geregeld. Er komen dan mogelijk wel €4,00 verzendkosten bij.
Meer weten, bel of app 06-29225309.