Open Monumentendag in Eerde

Open Monumentendag in Eerde op zondag 10 september 2023 

Op zoek naar het mysterie van de Eerdse Bergen. Werkgroep Eerdelogie organiseert, met medewerking van natuurwerkgroep de Eerdse Bergen, op zondag 10 september een open monumentendag in Eerde. Dit jaar met het thema, “Eerdse Bergen-Levend Erfgoed”. 

De Eerdse Bergen vormen van oorsprong een vreemde grillige kronkel die liep van de Hoevenbraak in Schijndel, door Eerde, tot aan Krijtenburg in Zijtaart. In het vlakke landschap waren deze duinen, met vele verschillende toppen tot circa 25 NAP meter hoogte, uniek. De bevolking gaf in de loop der tijd verschillende namen zoals Hoevenseberg, Vrouwkesberg en Pastoorsberg aan deze stuifduinen. Voor Eerde hebben de Eerdse Bergen bijzondere betekenis. Dit dorp dankt misschien wel haar bestaan eraan en is historisch zeer nauw verweven met deze stuifduinen ten westen van het dorp. Vandaar dat deze naam ook doorklinkt in het verenigingsleven met namen als De Bergzangers en De Echo der Bergen. 

De Eerdse Bergen, kronkel door het landschap. Hoe zijn ze ontstaan? Wat is hun betekenis? Wat is hun geschiedenis? Wat zijn de verhalen? Wat is er nog over en te zien? Waarom zijn het monumenten? 

Tijdens de openmonumentendag gaan we met een tentoonstelling in ’t Patronaat en een ontdekkingswandeltocht zoeken naar het mysterie. We zoeken verklaringen voor deze kronkel in het landschap, dat natuurlijke fenomeen en belangrijk levend erfgoed in Eerde. 

Open Monumentendag, zondag 10 september 2023 van 10.30 tot 16.00 uur. 

Locatie: tentoonstelling in ‘t Patronaat, Esdonkstraat 4. Ontdekkingswandeltocht van circa 3,6 km, vertrek om 11.00 uur en om 14.00 uur vanuit ‘t Patronaat. 

Info: contact met ons via telefoonnummer 0413 -35 43 59, 06 - 21 40 49 25 of via e-mailadres info@eerdelogie.nl. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.