Mariakapel Eerde

Bijzonderheden:

  • Het Mariabeeld is afkomstig van de dienaressen van de Heilige Geest uit Uden. Tijdens een grote schoonmaak bleek dat zij het beeld niet meer nodig hadden. De zusters zijn blij dat het Mariabeeld zo’n mooie plek heeft gekregen.
  • Het logo van de NCB is te zien in twee hekken bij de ingang van de kapel.
  • In de twee glas in lood raampjes zijn Eerdse tekeningen ingebrand
  • De 100-jarige NCB, die veel voor Eerde heeft betekend heeft iets blijvend neer gezet.
  • De Mariakapel is een plek waar iedereen zich thuis voelt.
  • Ieder jaar op Moederdag is er een viering bij de kapel die druk bezocht wordt. De pentekening op het misboekje is getekend door een Eerdenaar.
  • Dagelijks komen er mensen bij de kapel om even bij Maria te zijn; een kaarsje aan te steken, bloemen te brengen en een gebedje te doen. Het is een fijne rustige plek met het uitzicht naar de kerk van Eerde.
  • Een aantal vrijwilligers zorgt samen met het bestuur van de stichting voor werkzaamheden in en buiten de kapel zoals: tuinonderhoud, kaarsjes aanvullen en opruimen, poetsen, onderhoud van de kapel

Maria

bij jou

kwetsbaar en eenvoudig

komen mensen als pelgrims

samen

 

 

Foto's: Elles Ploegmakers

De Bouw:

1996:

Bestuur NCB besluit tot oprichting van een jubileumcommissie omdat de NCB zijn 100-jarig bestaan viert in 1998. Vanwege dit jubileum besluit de werkgroep om een aandenken aan Eerde te schenken in de vorm van een kapel. De letter C van NCB staat voor  Christelijk; belangrijk voor de leden en Eerdenaren. Een Mariakapel is dan een toepasselijk cadeau aan de gemeenschap. Met medewerking van de ruilverkaveling kan deze gebouwd worden aan De Kuilen.

 

In 1997 start de bouw:

Nadat  we de vergunning van de gemeente kregen werd er begonnen aan de bouw. Met vele vrijwilligers vanuit Eerde, met ieder zijn eigen ideeën en kwaliteiten, wordt er een jaar intensief en met passie gebouwd. Materialen zijn veelal gesponsord door bedrijven en burgers. Dagenlang werden er stenen gebikt. Meer dan een jaar zijn ze bezig geweest met de bouw

 

Op 17 januari 1998

De NCB bestaat 100 jaar en wordt de eerste steen gelegd door de burgemeester  van Veghel Ies Keijzer.

 

21 september 1999:

Oprichting Stichting Mariakapel Eerde.  De NCB gaat fuseren met de NCB afdeling Veghel. De naam veranderde naar ZLTO. Het bestuur wil  dat de Mariakapel hier buiten valt en daarom wordt er een stichting in het leven geroepen. De NCB  draagt de Mariakapel over aan deze stichting. In mei 1999 zou de kapel geopend en ingezegend door bisschop monseigneur Hurkmans maar hij was ziek en toen heeft vicaris Ludo Baeten dit overgenomen.        

Inzegening Mariakapel op De Kuilen door Vicaris Ludo Baeten op 14 mei 1999. Foto: Piet Fiers.

Contactpersonen Mariakapel:  Petra van de  Meerakker en Arie van den Oever