Geschiedenis Toneelvereniging Eerde

Oprichting

Toneelvereniging Eerde is opgericht in 1968. Thea Fiers en Gerard van der Linden klopten bij de Eerdse Wekelijkse Ontspannings Club (EWOC) aan met de vraag wie er graag toneel wilde spelen. Er waren daarvoor al wel wat groepjes die iets deden, maar niet in verenigingsverband. Daaruit kwam, aangevuld met nog anderen, een nieuw groepje enthousiastelingen tot stand die - wat later bleek - de eerste opvoering ten tonele bracht van toneelvereniging Eerde.”

 

De toneelclub was geboren. De FNV, in de persoon van bondsman Jan van Asseldonk, stond garant voor de financiën. Jan Swanenberg was de eerste regisseur. Locatie van het eerste uur was het oude bondsgebouw, dat stond op de locatie naast waar nu De Brink staat. De eerste drie toneelstukken zijn gespeeld in dat oude gebouw, daarna gingen zij naar het toen nieuwgebouwde gemeenschapshuis. (ook nog in 2014 uitgeweken naar de camping) 

De naam Piet Fiers mag niet onvermeld blijven. “Piet was de grote motor van toneelvereniging Eerde, hij heeft het ook heel vaak bij elkaar gehouden. Hij was oprichter van het jeugdtoneel, dat heeft tientallen jaren gebloeid.”

Piet heeft zelf nooit actief gespeeld maar stelde zichzelf wel actief op, achter de coulissen of als figurant.

Families

Nog steeds actief en het zet zich voort in de genen wellicht erfelijk bepaald... want wat zijn er veel mensen die lid zijn geweest, hele families kwamen ten tonele; fam. Fiers, fam. van de Ven, fam. Peters, fam. van de Meerakker, fam Verberk, fam. van Rijbroek, fam. Gloudemans, fam. van Kessel, fam. Ketelaars, fam. van den Boogaard, fam. Ploegmakers....en dan zijn er beslist vergeten in dit rijtje.

Rekwitsieten en kleding

En wat te denken van alle rekwisieten. Complete huizen werden leeg gehaald; vaak moest het huis van familie Piet Fiers eraan geloven, daar stond niks meer tijdens een uitvoering.  

Dan is al sinds jaar en dag de opslag van kleding op de zolder van fam. Ketelaars. Er is vaak een beroep gedaan op dit adres om weer te mogen zoeken naar geschikte kleding voor een uitvoering. 

Schminckgroep/Grimeurs;

Johanna van den Oever, Silvy Habets, Fia Fiers, Monique Riem en Denise van Kessel. 

Regisseurs 

Volwassenen:  Jan Swanenberg, Jef Schaap, Gerard Gloudemans, Jan Grosfeld, Laura ?, Wim v.d. Schoot, Gerbrand Diebels.

Jeugd: Gerard Gloudemans, Ruben Lelieveld, Paul van de Meerakker

Voorzitters

Piet Fiers

Riek Verberk

Robbert Ploegmakers

Cindy Verkuijlen

Paul v.d. Meerakker

Elles Ploegmakers

 

Het stuk van het jeugdtoneel in 1995 werd geschreven en geregisseerd door Gerard Gloudemans. Hij heeft voor de toneelclub verschillende mooie stukken geschreven en geregisseerd. 

 

Toneelspelen is niet alleen maar de voorstelling. Het is niet alleen het publiek vermaken, je moet als toneelvereniging ook samen plezier hebben. Daar gaan vele repetities aan vooraf... activiteiten, na afloop repetitie nog even een drankje samen, teksten doornemen, samen bouwen aan een decor, rekwisieten bij elkaar verzamelen, generale uitvoering.....met als kers op de taart de voorstelling.