
Werkgroep Eerdelogie
Het ontstaan van de Werkgroep Eerdelogie
Door de Stichting Dorpsraad Eerde is omstreeks 2011/2012 het initiatief genomen om een gidsenpool samen te stellen. Dit initiatief heeft geleid tot het maken van een presentatie over Eerde. Aan de hand van foto’s en andere afbeeldingen wordt als het ware een wandeling door Eerde gemaakt. Daarbij werd de daarbij behorende geschiedenis aan de orde wordt gesteld. Deze presentatie werd in Eerde getoond in Den Binnenhof en vormt de basis voor een dorpswandeling onder leiding van een gids.
In vervolg op bovenstaande activiteit heeft de dorpsraad in 2016 een aantal personen benaderd om te bekijken op welke manier structureel aandacht kan worden gegeven aan de historie van Eerde. Dat was de start van de Werkgroep Eerdelogie.
Wat doet de Werkgroep Eerdologie?
De Werkgroep Eerdelogie is een werkgroep van de dorpsraad en houdt zich bezig met de geschiedenis van Eerde. Dit doet zij niet alleen door met het verleden bezig te zijn. Zij wil de verbinding leggen tussen verleden, heden en toekomst. Jaarlijks wordt er een activiteit georganiseerd om aandacht te vragen voor de historie van het oudste kerkdorp van Meierijstad. Nuttig voor de inwoners van het dorp, maar ook voor de bezoekers van Eerde.
Verder worden er activiteiten ontplooid die de geschiedenis van Eerde levendig houden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Eerdse canon waaraan op dit moment wordt gewerkt. Steeds stellen we ons de vraag: Hoe kan Eerde op de kaart worden gezet? Hoe kunnen plannen worden gerealiseerd binnen Meierijstad? De werkgroep wil iedereen laten proeven van de rijke historie die Eerde kent.
Wie maken deel uit van de Werkgroep Eerdelogie?
De werkgroep bestaat uit:
Jan van Lieshout
Ad Ketelaars
Geert van de Hofstad
Tony van Geffen
Antoinette van de Burgt
Ad Bekkers
Welke activiteiten heeft de Werkgroep Eerdelogie georganiseerd?
2016: Eerde Grenzeloos
In 2016 werd Eerde Grenzeloos georganiseerd. In dat jaar was het 50 jaar geleden dat een groot gedeelte van Eerde bij Veghel werd gevoegd. De burgemeesters van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel onthulden een informatiebord op het kerkplein. In dit kader zijn de oude gemeentegrenzen op het wegdek aangebracht.
2017: Inzegening Meierijstad
Het evenement Eerde Grenzeloos kreeg in maart 2017 een vervolg. Bisschop Gerard de Kort ging voor in een Eucharistieviering om de zegen te vragen over de nieuwe gemeente Meierijstad.
2018: Monumentaal Eerde
In september 2018 werd een evenement georganiseerd waarin twee markante personen uit de Eerdse geschiedenis centraal stonden: pastoor Willenborg en Bernard van Dam. De bezoekers werden op verschillende manieren meegenomen door het leven van deze twee mensen. Ook met dit evenement werd de verbinding gelegd tussen verleden, heden en toekomst!
2021: Monumentendag
Op zondag 12 september organiseerde de Werkgroep Eerdelogie in het kader van de Open Monumentendagen een fototentoonstelling over Eerdse historische gebouwen. Hierbij ook een bijzondere serie foto’s die gemaakt is tijdens de restauratie van de kerk na de Tweede Wereldoorlog. De bezoekers konden ook zien waar de werkgroep Eerdelogie mee bezig is.
De tentoonstelling werd gecombineerd met de openstelling van de kerk met medewerking van de stichting ‘Vrienden van de Eerdse Kerk’ en de beheercommissie. Een mooie laatste kans om het kerkgebouw in de huidige staat te bezichtigen.
2022: Open Monumentendag
De werkgroep Eerdelogie heeft, samen met de geloofsgemeenschap van Eerde en de Vrienden van de Eerdse Kerk, de Open Monumentendag op 11 september 2022 georganiseerd. De kerk is op deze dag opengesteld om de geheimen van dit bijzondere monument nogmaals te ontdekken voor de verbouw begint, waarmee de kerk uiteindelijk met de nieuwe school wordt gecombineerd.
Waar konden de bezoekers van genieten:
- Bezichtiging kerk;
- Nieuwe digitale rondleiding;
- Bezichtiging toren;
- Tentoonstelling in ’t Patronaat waaronder maquette van de Eerdse kerk.
De werkgroep kan terugkijken op een zeer geslaagde dag met veel belangstelling!
2022: Tentoonstelling 50 jaar gemeensch apshuis De Brink
Op 28 januari 2022 washet 50 jaar geleden dat Eerde werd verrijkt met een mooi nieuw gemeenschapshuis. Het ‘bondsgebouw’ aan de Kapelstraat werd verleden tijd. De broers Jan en Hannes Vissers onthulden de naam van het nieuwe gemeenschapshuis. Begin jaren ’70 zag Soos Paradise daar het levenslicht. Vele verenigingen vonden er hun thuis en menig feestje werd er gevierd. Dan hebben we het nog niet over de vele carnavalsactiviteiten die er in de loop der jaren werden georganiseerd. Het is een kleine opsomming van wat het gemeenschapshuis voor ons dorp heeft betekend in de afgelopen 50 jaar. De Werkgroep Eerdelogie heeft ter gelegenheid van dit jubileum met een tentoonstelling 50 jaar De Brink in beeld gebracht.
Wat doet de werkgroep nog meer?
Verenigingsarchieven
Heb je ideeën?
Heb je een idee dat uitgevoerd kan worden door de werkgroep? Laat het ons weten.
Graag meer informatie?
Benader een lid van de werkgroep of stuur een e-mail naar: info@eerdelogie.nl