1981 Geronimo-monument

Ontmoeting, herinnering en waardering

Nabij de molen aan het Zandvliet staat het Geronimo-monument. Dit monument werd in 1981 opgericht ter nagedachtenis aan het 501ste Parachutistenregiment van de 101e Airborne Divisie, bijgenaamd GERONIMO-Regiment. Dit regiment landde op 17 september 1944 voor het overgrote deel in Eerde. Zij hadden een taak in de operatie Market Garden.

Lees hier meer over de bouw van het monument.

 

Adoptieklas

Sinds 17 september 1986 is het monument geadopteerd door groep 8 van de Petrus en Paulusschool.  Op die manier wordt de jeugd vertrouwd gemaakt met de ontstaansgeschiedenis van het monument. Ze krijgen ook inzicht in het begrip vrijheid en leren te begrijpen waarom iemand bereid is geweest zijn of haar leven in de waagschaal te stellen voor die vrijheid.

De adoptieklas verleent bij de herdenkingen hun medewerking door het voorlezen van zelfgemaakte teksten en het leggen van kransen bij het monument. Aan het einde van het schooljaar wordt de taak overgedragen aan de nieuwe groep 8.

 

Geronimo-museum

In de molen is het Geronimo-museum gevestigd. Het vertelt de geschiedenis van de Eerdse molen en de rol die de molen had in de tweede wereldoorlog.

 

Herdenken 

Herdenken en de geschiedenis levendig houden staat hoog in het vaandel bij het Airborne Comité Eerde. De herdenkingen worden gehouden bij het Geronimo-monument aan het Zandvliet.

Geronimo-monument. Foto: © Antoinette van de Burgt

Onthulling Geronimo-monument door Jack Thorton uit Oklahoma-City. Links naast het monument Albert Marinus, destijds voorzitter van Airbonre Comité Eerde. Foto: Fotobureau Wout van Assendelft de Coningh, Uden. Collectie BHIC.

Foto's: © Antoinette van de Burgt, 2018.

Foto's: © Antoinette van de Burgt, 17 september 2023.